O kawie
Kawa Karmello powstała w wyniku dwóch lat prób i błędów; znalezienia optymalnej mieszanki, stopnia palenia i smaku, aby zadowolić kubki smakowe naszych klientów. Po wielu eksperymentach i ciężkiej pracy jesteśmy dumni z naszej ziarnistej Kawy Karmello. Dzięki niej możesz doświadczyć atmosfery kawiarni, nie wychodząc nawet z domu.
Wierzymy w najwyższą jakość - ale mówiąc wprost, po prostu kochamy palić kawę! Nie ma większej satysfakcji niż smakowanie doskonałej filiżanki zaparzonej z ziaren Karmello za każdym razem.
palenia kawy
WYBÓR ZIARNA
Początek drogi naszej kawy to wybór plantacji zielonych ziaren kawowca. Kawa różni się smakiem w zależności od kraju pochodzenia. Stawiając na walory smakowe, ale również na jakość i powtarzalność - ziarna importujemy wyłącznie ze sprawdzonych plantacji.
SELEKCJA
Gdy zielone ziarna kawy dotrą do naszej palarni – rozpoczyna się proces selekcji. Ziarna są sprawdzane pod względem rozmiaru, wilgotności oraz zanieczyszczeń. Wszystko po to, aby kawa, która do Was trafia była powtarzalna. Dbamy również o Wasze młynki, aby żaden niechciany kamyk nie zniszczył żaren.
PALENIE
Palenie to kluczowy proces. Pomaga nam w tym piec niemieckiego producenta będącego światowym liderem w swoim fachu. Rzemieślnicze podejście do kawy związane jest nierozerwalnie z jej świeżością. Każdy rodzaj naszej kawy jest przez nas regularnie wypalany, co daje gwarancję, że trzymasz w ręku opakowanie najdoskonalszej, świeżo palonej kawy.
KONTROLA
Wypalanie ziaren kawy zakończone jest testingiem, który pozwoli ocenić, czy osiągnęliśmy planowany efekt. Naszej palarni nie opuszcza kawa, z której nie jesteśmy w 100% dumni. Stawiamy na pełną kontrolę na każdym etapie: od oceny świeżego ziarna, poprzez stopień wypalenia, po finalne opakowanie. Podobnie jak z czekoladą, najważniejsze w naszym podejściu do kawy jest dbałość o jakość.
Pochodzenie
Brazylia
Etiopia
Kostaryka
Meksyk
Peru
Nikagagua
Typy
Origin
Korzystając z wieloletniego doświadczenia, po wielu miesiącach testów i tysiącach próbowanych filiżanek prezentujemy linię kaw ziarnistych Single Origin. Kawy z tej linii wypalane są pojedynczo, co oznacza, że w jednym opakowaniu ziarna kawy pochodzą wyłącznie z jednego regionu lub kraju. Pozwala to zachować pełnię głębi aromatów charakterystycznych dla danego regionu.
Blend
Naszą dumą jest Karmello Blend czyli mieszanka ziaren z różnych regionów świata. Największą sztuką w kawowym rzemiośle jest odpowiednie wypalenie takiej kombinacji ziaren, która zarówno sprawdzi się w profesjonalnym ekspresie w kawiarni, domowym ekspresie ciśnieniowym jak i przelewowym, kawiarce czy AeroPressie.