Wizyta w muzeum czekolady
Dzięki licznym, poświęconym czekoladzie muzeom Europy można niemalże zanurzyć się w historii „brązowego złota”. Są one prowadzone przez największych producentów czekolady, którzy w atrakcyjny sposób prezentują nie tylko historie własnych przedsiębiorstw, ale także rozwój kultury czekolady na przestrzeni wieków i lokalne czekoladowe atrakcje.
Do największych muzeów czekolady należy to w Kalifornii:
Kilka kroków od wejścia trafiamy w gąszcz dżungli, gdzie w cieniu porośniętych wonnymi pnączami wanilii palm i bananowców drzewa kakaowców prezentują zaskakująco duże owoce.
Zapoznawszy się z pochodzeniem kakao, trafiamy do ciemnych skarbców, gdzie wśród indiańskich masek, rzeźb Majów i mistycznych malowideł odżywa pradawny kult kakao.
Wszystko jest niezwykle realistyczne i można odnieść wrażenie, że lada chwila w przypominających galery łodziach nadpłynie Montezuma ze swoją świtą. Ale poznamy tu nie tylko historię, podziwiać możemy też nowoczesną produkcję czekolady- od kakao do masy czekoladowej. Naturalnie można jej także spróbować, i to bezpośrednio z czekoladowych fontann.
MUZEA CZEKOLADY W EUROPIE:
Schokoladenmuseum Köln, Niemcy (www.schokoladenmuseum.de)
Halloren Schokoladenmuseum, Niemcy (www.halloren.de)
Musée du cacao et du chocolat, Belgia (www.mucc.be)
Les secrets du chocolat, Francja (www.musee-du-chocolat.com)
Perugina museo storico, Włochy (www.perugina.it)
Chocolates comes, Hiszpania (www.chocolatescomes.com)
Museu de la Xocolata, Hiszpania (www.pastisseria.cat)
Zotter, Austria (www.zotter.at)